Председателя на Парламентарната комисия по Земеделие Десислава Танева, заяви че у новата версия на ИСАК за 2012 г.  е предвидено да се визуализират установените през предходната година застъпвания, като кандидатите ще могат да редактират границите на парцелите съобразно тях. Толерансът за работа в картата е 0,5метра, а за измервания на място с GPS – 1,0 метра. Толерансът, предвиден в регламента, касае единствено измерванията на място.

 

По отношение на проекта за новата Обща селскостопанска политика на ЕС, Десислава Танева заяви, че към момента не е възможно да се даде информация за точната сума на субсидиите на декар и на глава животно за периода 2014-2020 г. Субсидията на площ ще зависи от допустимите хектари, които са заявени през 2014 г. ( ако се приеме за референтна ), като за всеки допустим за подпомагане хектар земеделския стопанин ще получи едно право на подпомагане.

 

Стойността на правата за плащане ще зависи от избора за прилагане на доброволните схеми и таваните по задължителните схеми, по които има възможност за гъвкавост. За сектори или региони, в които има определени трудности, или са особено важни по икономически, социални или екологични причини и които са изброени в проекта на регламент, може да се прилага обвързана подкрепа, която за България може да бъде в размер на около 80 млн.евро., добави Танева.


Прогресивното намаление и горна граница съгласно предложението на ЕК се прилага единствено за директните плащания (с изключение на зелените плащания). Плащанията по Втори стълб няма да бъдат засегнати от таван. Регламентът за директни плащания е в процес на обсъждане, следва да бъде одобрен от министрите на земеделието на всички 27 държави-членки, а с влизането на Лисабонския договор в сила - и процедурата за съвместно вземане на решения и от Европейския парламент. Необходимо е да се има предвид, че предложението за референтна 2011 г. е в полза на настоящите земеделски производители. Референтната 2011 г. има отношение към възможността за получаване на права на подпомагане, но по никакъв начин не е определяща по отношение на размера на подпомагането, което фермерът може да получи през 2014 г.


Според настоящото предложение допълнително подпомагане по директните плащания ще получават фермерите, които са на възраст до 40 г. и са започнали дейност през последните 5 години. Зелените плащания не се предвижда да се отпускат автоматично за всички зелени площи, а при изпълнение на определени изисквания

 

© 2012 Фермер.БГ