Ще изпратим тази година с двойно по-малко случаи спрямо пика на епидемията от Африканска чума по свинете (АЧС) през миналата, коментира земеделският министър Десислава Танева за Монитор.

Къде са препъникамъните по възстановяването на свинефермите?

Тя е уверена, че 2020 г. ще завърши с малко над 65 000 засегнати от заразата свине. Повечето от тях идват от огнищата в Северна България, регистрирани през месец януари. От тогава досега са поразени главно стада от източнобалканска свиня заради свободното им отглеждане. 

Министърът: „Намалихме драстично разпространението на болестта сред домашните свине със 100% контрол на движението на месо до кланиците.“

Статистиката, цитирана от нея, сочи, че през 2020 г. към момента от общо 14 855 отстреляни или намерени диви свине има 1531 носители на чумата. От началото на ловния сезон – 3 октомври, до 16 ноември са отчетени 40 положителни проби от общо 4631 отстреляни животни, което е 0,9%. 

Земеделският министър обясни, че е разработена методика за наблюдение на запасите на дива свиня с помощта на чужди ловни експерти. Тази нова методика показа, че популацията към началото на ловния сезон е 20 хиляди броя, което е „в пъти по-малко спрямо миналата година“. 

Министърът: „Много сме близо до нивата, които се смятат за безопасни за разпространението на АЧС при дивата свиня.“

Според цитираните данни от регистрирането на първото огнище на заразата (31 август 2018 г. в стопанство тип „заден двор“ във варненското село Тутраканци – бел.ред.) България е подпомогнала свиневъдите с над 170 млн. лв., включително държавна помощ за хуманно отношение през 2019/2020 г. 

Агроминистърът посочва, че специално за тях са отворени две подмерки по мярка 5 от ПРСР за биосигурност (подмярка 5.1) и репопулация (подмярка 5.2). По подмярка 5.2 обаче се оказа, че системата отчита само три проектни предложения. Това е така, защото „фермерите няма как да кандидатстват, защото регистрациите им по Наредба 3 са заличени“, коментира преди време Радостина Донева за Агри.БГ.

По думите на ресорния министър усвоените средства за борба с чумата по свинете са близо 134 млн. лв., а изплатени през 2020 г. по спешните мерки на Агенцията по храните са малко над 18 млн. лв. Те обаче не са възстановени от ЕС, уточнява за финал Танева.