Таванът по мярка 4,1 Инвестиции в материални активи в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) ще остане 1,5 млн. евро. Това заяви на дискусия в рамките на Националния агросеминар на АЗПБ Десислава Танева, министър на земеделието и храните, предаде Фермер.БГ. При първия вариант на програмата заложеният таван по мярката беше 3 млн. евро
 
Намалената сума от 3 млн. евро на 1,5 млн. евро на максималния бюджет по един проект се наложи след разговорите с ЕК, обясни Танева. От една страна бюджетът на цялата ПРСР е намален с половин милиард евро. Освен това изчисленията на МЗХ сочат, че при таван от 1,5 млн. евро ще могат да се подпомогнат над 4 000 земеделски стопанства. В случай, че таванът беше останал 3 млн. евро над 10 % от жизнените животновъдни стопанства щяха да бъдат лишени от възможност за финансиране, обясни министър Танева пред земеделските производители. 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 
Наясно съм, че проблемът засяга най-вече млечното говедовъдство и осносвно няколко големи стопанства. Добре е да се мотивират високоефективните производители, но за МЗХ е важно в момента да не се правят нови промени, а възможно най-бързо да стартира приема на проекти с този таван и да се търсят варианти за изключения за отделни направления за модернизиране на стопанствата, обясни Танева.
 
Тя допълни, че е напълно наясно, че за млечното говедовъдство и нуждите за модернизация, новият бюджет наистина не е достатъчен и заяви, че Министерството ще търси варианти за изключения след стартирането на програмата, като посочи за пример Нитратната директива.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!