Независимо, че няма умисъл, има санкции в момента и земеделец, който предизвиква пожар, не може да ползва субсидии. Средно по 15 бенефициента са лишени от подпомагане, защото почиствайки териториите си, са предизвикали пожари. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева за Bulgaria ON AIR. 
 
Пожароопасният сезон продължава, всички служители са в повишена готовност. Пожарите тази година са около 315 , а засегнатите територии са 25 хил. декара, от които близо 2600 са напълно унищожени, допълни тя.
 
Влияние в последните месеци оказват климатът и горещината, но това не е най-пиковата година по отношение на пожарите. Министър Танева обяви, че 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса, но не повече от 5% от тях са умишлени.
 
"Става дума за немарливост и неспазване на основни принципи. Независимо, че няма умисъл, има санкции в момента и земеделец, който предизвиква пожар, не може да ползва субсидии. Средно по 15 бенефициента са лишени от подпомагане, защото почиствайки териториите си, са предизвикали пожари", обясни Десислава Танева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.
 
По думите й системите за ранно оповестяване и тел.112 спомагат за ограничаване на щетите от пожари. Въпреки това министър Танева настоява за по-голяма отговорност от всеки човек за опазване на гората. Тя призна, че един от последните случаи на унищожени хиляди декари гора, е предизвикан от варене на буркани.