Предвид големия интерес към инвестиционните мерки на ПРСР 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ и 4.2 „Преработка на земеделската продукция“ предстои МЗХ да анализира приема на проекти и критериите за ранкинг. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на заключителната пресконференция на МЗХ за 2015 година, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
През настоящата 2015 година за първи път след двегодишна пауза земеделските производители се състезаваха за 347 милиона евро общо подкрепа за инвестиции в техните земеделски стопанства или предприятия, посочи Танева. От МЗХ отчитат рекорден интерес от два пъти до 4 пъти и половина подадени проекти за одобрение повече от предложения бюджет. Затова от ведомството ще направят анализ на приема и отражението на критериите за ранкинг. „Това вече беше направено по мярка 4.1, предстои по мярка 4.2. Ако има нужда след съответния обществен дебат и диалог с браншовите организации, евентуално нотификации отново тези мерки ще бъдат отворени с бюджетите, които са остатъчни по тях за програмния период“, каза Десислава Танева.
 
Фермер.БГ припомня, че по мярка 4.1. министерството вече предложи промени, които са свързани с намаляване тавана на един проект от 1,5 млн. Евро на 1 млн. Евро и намаляване на интензитета на проектите.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!