Министерството на земделието предлага законодателни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи като подкрепа за животновъдите и млекопроизводителите. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от Фокус, след съвместната ѝ среща с премиера Бойко Борисов и представители на животновъдни организации и млекопроизводители
[news]
"Това, което в момента можем да обявим като подкрепа са следните мерки – законодателни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, като днес до края на деня ще бъде качен проекта за обществено обсъждане и стартирана процедурата за приемането на този законопроект”, обясни министър Танева. 

„Като основната промяна в него е всички ползватели на постоянно затревени площи включващи пасища ливади от общини и/или от държава и не притежават животни, или достатъчно на брой такива съгласно нормата на закона, ще бъдат задължени до определен срок – 2 февруари до година, или да се снабдят с животни по тази норма, или договорите ще бъдат прекратени”, допълни тя. „Става въпрос за договори, които представляват около 35% от постоянно затревените площи, собственост на общини и държави. Другите промени целият подобряване на процедурата по разпределение на фонда от постоянно затревени площи между животновъдите по определената норма”, коментира още министър Десислава Танева.

„Втора мярка съгласно взетите решения на УС на ДФЗ, по помощ de minimis ще бъдат разпределени по 7 лева на овца майка, по помощта за млечното говедовъдство ще бъдат платени по 100 лева на млечна крава. По помощ de minimis, общият бюджет за двете помощи, е около 26 милиона лева. Предстои решение , в този смисъл, да се вземе на УС на ДФЗ”, добави тя.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!