Парламентът започна работатата си днес, като гласува решение за персонални промени в Министерския съвет.
 
 
Със 121 гласа "за" и 5 гласа "против" Румен Порожанов беше освободен от поста министър на земеделието, храните и горите, а на негово място ще бъде избрана Десислава Танева, която до днес беше председател на ресорната комисия в Народното събрание.
 
Както Фермер.БГ писа, Румен Порожанов подаде оставка вчера, 14 май, след поредица от скандали, свързани с европейски субсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и най-вече със средства за изграждане на къщи за гости, които не се използват по предназначение. През последните дни се появиха и съмнения във връзка с декларирани доходи и имущество на семейството му.
 
В мотивите за решението си да подаде оставка Румен Порожанов посочи, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.
 

Десислава Танева беше министър на земеделието в кабинета „Борисов 2“.

 
Като председател на Комисията по земеделието и храните в сегашния парламент тя познава в детайли проблемите на селското стопанство в страната.
 
„Първите действия трябва да са ежедневните проблеми на земеделците, а те не са малки“, каза Десислава Танева след встъпването си в длъжност, цитирана от Агенция „Фокус"
 
Тя допълни, че моментът, в който става настоящата смяна, е пикът на една предизборна кампания – „изключително изострена и нетипична за едни европейски избори и със сигурност това дава отражение върху начина, по който се възприема смяната". 
 
Десислава Танева подчерта, че през целия си професионален път се е занимавала само със земеделие и допълни: „В този смисъл няма нищо изненадващо. Има много проблеми на ежедневието, има репутационни проблеми и тях трябва да решаваме.“
 
„Аз съм човек, който е познат, включително и от предходния ми мандат в министерството. Следвам политиките на открит диалог, на програма, на планиране“, каза още новият министър на земеделието.
 
Биографични данни:
 
Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. Завършила е висше икономическо образование в УНСС. От 1997 г. е изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг“ АД и дъщерни дружества. „Бизнес дама“ на 1998 година. 
 
Председател е на Комисията по земеделието и горите в 41-вото Народно събрание от 29 юли 2009 до 14 март 2013 г. Министър е на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. От 10 май 2017 г. до днес тя председател на Комисията по земеделието и храните в 44-тото Народно събрание.