Разплащането по извънредните мерки COVID-1 и COVID-2 е предвидено за 16 октомври. След тази дата административната система ще бъде ангажирана с разплащанията по различните направления по директни плащания, каза земеделският министър Десислава Танева в Петрич.

De minimis: След 16 септември започва плащането за плодове, зеленчуци, лозя и рози

Данните сочат, че към момента по подмярка COVID-1 са кандидатствали над 23 хил. земеделски стопани. Приемът на заявления продължава до 21 септември.

По време на срещата със земеделските стопани министър Танева подчерта, че акцентът в Стратегическия план за Новата ОСП трябва да бъде сдружаването на земеделските производители. По думите й то ще даде възможност за облекчаване на административните такси на малките производители и на реализацията на продукцията им. 

„Само чрез обединението на групи производители може да се получи и по-висок доход за стопаните, които отглеждат земеделските култури“, категорична бе министър Танева. 

Тя призова фермерите да търсят по-висока подкрепа и в „зелената архитектура“, за да имат добавки върху познатите им директни плащания. За целта те следва да се задълбочат в изготвения Наръчник със зелени практики и да преценят кои от тях са най-адаптивни към стопанствата им. Целта е същите да залегнат и в Националния стратегически план, обясни ресорният министър.