България не може да поиска държавна помощ за директна подкрепа на литър мляко. Срокът да се поиска такава помощ е изтекъл още в края на 2013 година. Това каза на дискусия с фермери в град Славяново земеделският министър Десислава Танева. 
 
На този етап няма разбиране от страна на ЕК за подкрепа на сектор Мляко в България, стана ясно още на дискусията. Фермер.БГ припомня, че България официално поиска въвеждането на експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал, както и временна държавна помощ по отношение на производителите на мляко, за да се избегнат масови фалити и загуба на поминък в цели региони.  

 
Седем страни членки на ЕС са подкрепили искането на България за директна подкрепа на млечния сектор по време на последното заседание на Съвета на министрите по земеделие на ЕС, съобщи министър Танева. „Декември месец на Съвета на министрите за първи път поставих въпроса, че има криза с млякото и никой не ни обърна внимание. На януарския седем страни членки вече ни бяха подкрепили за нашето искане за директна подкрепа. За съжаление това предложение не се прие, тъй като не получихме подкрепата на големите страни“, обясни Танева. Следващото заседание на земеделските министри е през март и България ще продължи да настоява за директна подкрепа, но дали ще получи такава не зависи от националния орган, каза Танева. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!