До 10 септември няма нови регистрирани животни с антракс в село Млада Гвардия, както и на територията на цялата Варненска област. Това обяви по време на парламентарния контрол министърърт на земеделието и храните Десислава Танева. Вече е извършена ваксинация срещу антракс на всички животни в селото - 239 говеда, 224 овце, 106 кози, 15 еднокопитни", уточни Танева. По думите на министър Танева ситуацията с антракса е овладяна.
 
По отношение на ваксинацията Танева уточни: "До откриване на заболялото животно от антракс, село Млада Гвардия не е включено в държавната профилактична програма за ваксинация по простата причина, че там антракс за последно е установен преди 44 години през 1971 година. В България, съгласно Държавната профилактична програма, на ваксинация подлежат 158 населени места в 19 области на страната. Както тази година, така и всяка година назад случаи на антракс са регистрирани в България. Животните в село Млада гвардия не подлежаха на ваксинация и не са част от Държавната профилактична програма. Дори тя да беше, извършена, те пак нямаше да са били ваксинирани и пак щеше да се случи този случай при условие, че фермерът не е изпълнил задължението си по Закона за ветеринарно-медицинската дейност“.
 
Селото вече ще бъде включено за ваксинация на животните в Държавната профилактична програма.
 
От средата на месец август е отнето и разрешението за извършване на дейност на транжорната, разпространила месото в търговската мрежа.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!