Министерството на земеделието и храните ще започне проверки в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна заради случая със заразата от антракс, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от Фокус.Тя уточни, че ще има санкции, ако има установена вина. 

„По системата, по която работим по контрол на здравеопазването на животните, някъде има закъснение. Не можем да имаме човек, който да контролира всяка кола, която се движи с месни продукти”, посочи Танева. „Ще има санкции на частния общопрактикуващ ветеринарен лекар”, категорична беше тя. 

„Фермерът е нарушил правилата като е заклал животното, което е болно. Ветеринарят също, който има сключен договор. Не е взел проба, не е установил заболяването. Оттам не е уведомил официалния доктор от Агенцията по безопасност на храните във Варна", посочи Танева.  

Министърът каза, че животното е заклано на 7 юли. „Начинът на установяване на заразата става след смъртта на фермера, който е заколил животното. Фермерът е заклал болно животно. Частно практикуващият ветеринарен лекар не е бил извикан, че е имало болно животно. Няма и документация, в която фермерът уведомява ветеринарния лекар. В едно село едва ли има случай, в който в един двор да заболее животно и това да не се знае в цялото село. Заклали са го през нощта, предадено е на лица, абсолютно незаконно”, посочи министър Десислава Танева. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!