Държавата не може да влияе върху определянето на рентите на частните оператори. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод въпрос на депутата Велизар Енчев защо няма минимален и максимален праг на рентата в страната. 
[news]
Енчев цитира данни за рентите в няколко области на страната: Пазарджик – 25 лв./дка, Пловдив – 27 лв./дка, Хасково – 28 лв./дка, Ямбол – 32 лв./дка, Монтана – 37 лв./дка, Враца и Търговище – 39 лв./дка, Плевен -43 лв./дка, Велико Търново – 43 лв./дка, Габрово – 15 лв./дка, София област – 15 лв./дка.
 
Размерът на рентите е различен в различни части на страната. Това обаче не се регулира по никакъв начин от държавата. Ние няма как да определяме размера на рентното плащане за земеделски земи, които не са Държавен поземлен фонд (ДПФ), обясни министър Десислава Танева.
 
По думите на Танева Държавата определя рентните плащания само за земеделските земи в размер на 2 179 882 дка, които са ДПФ и се управляват от МЗХ. Те се управляват основно чрез отдаване под наем краткосрочно или дългосрочно и по начин, по който на търговете, които провежда МЗХ, тези ползватели, които желаят и кандидатстват и по постигната цена наемат тази земя. Останалите отношения, които определят размера на рентните плащания са свободни и ние няма как да им повлияем, каза Танева.
 
По отношение на това какви са рентите, нормално е те да бъдат различни. Те са функция и на много други фактори, като в никакъв случай не може да се направи обобщение, че кооперациите дават по-висока рента, а останалите ползватели по-ниска. Със сигурност има различна практика в различните райони, коментира министърът.
 
Десислава Танева подчерта, че в хода на подготовката за ново поземлено законодателство, „ние в момента правим анализ на режимите на земеползване във всички останали страни-членки на Европейския съюз. Към момента нямаме установен режим, в условията на пазарна икономика, при които се развиват страните-членки на ЕС, държавата да определя на частни оператори какви да са тези размери“.
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!