„България ще бъде вратата за селскостопанските продукти за Китай за страните от Централна и Източна Европа.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред министъра на земеделието на Китайската Народна република г-н Хан Чанфу. Двамата министри се срещнаха по време на официалното посещение на българската правителствена делегация в Китай, водена от министър-председателя Бойко Борисов.

 

Министър Танева и министър Хан изразиха задоволство от доброто сътрудничество между двете страни в областта на земеделието. По време на срещата се обсъди нарастването на търговията през последните години между България и Китай. „Трябва да се възползваме от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, заяви Хан и сподели, че има планове за бъдещото му развитие.

 

„България ще подкрепи предприемаческия интерес на китайските фирми в сферата на земеделието“, посочи от своя страна Десислава Танева. Тя бе категорична, че държавата ще окаже пълно съдействие на всеки инвеститор.

 

Министър Танева запозна своя колега със започнатите процедури по одобрение за търговия с хранителни продукти, като призова те да бъдат облекчени. „Надявам се да внасяме повече и по-разнообразна селскостопански стоки от България“, каза министър Хан като по думите му това би обогатило трапезата на китайците.

 

 „В Китай през 2016 година ще се състои Международен панаир за селскостопански продукти, където  ще се радваме България да вземе участие“, съобщи той. Министър Хан заяви, че Китай ще насърчи търговските изложби и ще подкрепи всички дейности, целящи задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!