Апелирам към справедливост при процедурите за разпределение на общинския поземлен фонд между животновъдите. За това призова кметовете на общини земеделският министър Десислава Танева по време на конференция на тема „Българските общини 2020”, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Темата с разпределението на постоянно затревените площи - пасища, мери и ливади на животновъди е изключително важна за българското земеделие, за българското животновъдство и е много болезнена точно в този период на една изключително тежка криза в млечния сектор, посочи Танева.
 
В началото на тази година в хода на кампанията Директни плащания 2015 година ние поканихме Сдружението на общините на разговор за това как да прилагаме Закона. В края на юни, малко преди ваканцията на Народното събрание приехме последващи изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които внесохме още повече яснота в процедурата по разпределение на този фонд, каза още земеделския министър.
 
Десислава Танева се обърна към кметовете: Уважаеми кметове на общини, вашият политически успех, вашия кметски успех зависи от успеха на местните общности. Животновъдството е традиционен отрасъл за страната ни, изключително важен с голяма перспектива за развитие и тепърва за достигане на обеми производство, които държавата има. Това осигурява и поминък, и заетост в селските райони. 
 
Аз апелирам към разбиране към тези наредби, към тези условия, към тези правила, апелирам към справедливост при процедурите  за разпределение на този фонд между животновъдите, така че да се приложи ясно философията и смисъла на закона. Създадохме допълнително условия именно поради случаи, в които се правеше всичко възможно законът да бъде заобиколен, но аз съм убедена че успешните от вас, тези които мислеха за общността си в този мандат, разбират важността на тези правила и ще бъдат така както е философията и целта на закона, коментира Десислава Танева. 
 
Надявам се, че както по прилагане на ПРСР така и по тази тема ще работим в една и съща посока за да приложим философията на закона така, че да подкрепим и да успеят местните общности, каза в заключение министър Танева.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!