Мълния поразява къщата и фермата на семейство Блага и Иван Сунгарски в кюстендилското село Слокощица в петък вечер. Стопаните оцеляват, но губят всичко останало. Трагедията събуди съпричастност у редица хора и вече тече акция по събиране на средства и помощи за семейството, съобщава БНР. 

Буря в Благоевградско: Мълния удари плевня

Във фамилната фермата на Сунгарски имало над 100 животни преди злощастната вечер. Повечето от тях вече ги няма. В пожара загиват над 60 кози и ярета, над 30 пуйки и кокошки, петте кучата пазачи, дори и котките им.

Напълно изпепелена е и къщата на стопаните. Сега те и оцелелите животни са без дом.

Семейството споделило, че в пламъците са изчезнали и всичките им спестявания от десетилетния им денонощен труд. Дори и дрехите им изгорели, докато се опитвали да гасят къщата и оборите и да спасяват животните. Блага и Иван са фермери 30 години. Отказали се от евросубсидиите заради неприемливи условия и влагали всичко изкарано във фермата.

Всичко постигнато изгоряло пред очите им. Докато те още са в шок, хората в селото се опитват да помогнат. Кметът на Слокощица Венера Илиева също пристигнала на място, докато три пожарни екипа се опитвали да потушат пламъците. Тя вече е поискала среща с кмета на Общината Петър Паунов. Оказва се обаче, че животните и имотът не са застраховани. “Не може да се кандидатства за обещетение по фонда за „Бедствия и аварии“, защото пострадалите фермери имат друга къща, законно построена”, пояснява експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков.