Африканска чума по свинете (АЧС) беше отчетена по десетки диви свине у нас през изминалата седмица, както в Северна, така и в Югоизточна България.

АЧС с нови случаи на север и на юг

Регистрираните случаи на повторно възникнали огнища на заразата са от четири области на страната – Монтана, Ловеч, Бургас и Ямбол.

Най-много заразени животни са открити в ловни стопанства в Монтанско и Бургаско.

За област Монтана общият им брой е 10, като 8 от тях са отстреляни в ТП ДГС Говежда, а други 4 броя - в ДГС Чипровци. Десет диви свине са дали положителни за АЧС проби и в ДГС Кости, област Бургас.

На територията на ДГС Троян, Ловешка област, е регистриран един случай на зараза, а в седмичната статистика влизат и такива от Ямболско, където наскоро не е имало отчетени случаи на болестта. Това се променя с двете диви прасета, носители на Африканската чума, уловени на територията на  ДГС Елхово.

Общо обявените случай на АЧС по диви свине през изминалата седмица са 23 броя, показва справка от информационната секция на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Предишните обявени положителни проби бяха от 13 и 14 август на територията на ловни стопанства в три области на страната. Техният общ брой беше 8 диви свине.