Десетки хиляди жители на германската столица Берлин се включиха в превърналото се вече в традиционно шествие Wir Haben Es Satt  (Дойде ни до гуша) – мащабна демонстрация в центъра на Берлин срещу индустриалното фермерство, която се провежда всеки януари от 2010 година насам, предаде репортер на Фермер.БГ от Берлин.

 

Демонстрацията, организирана от широка коалиция от организации на гражданското общество, включително Slow Food Германия, Green Peace, биопроизводители, потребители, готвачи, пчелари, защитници на правата на животните, анти ГМО активисти и др.

 

Протестиращите настояват за:

- промяна в прозводството на храна - от индустриално фермерство към повече подкрепа и развитие на фамилното фермерство

- ограничаване разпространението на ГМО културите в земеделието, животновъдството и рибарството

- хуманно отглеждане на животните

- стимулиране и разрастване на биопроизводството в Европа

 

Карло Петрини, основател на международното движение Slow Food International, заяви пред събралите се около 30 000 души, че посланието на протеста е ясно : "Ако ЕС загуби своите малки фермери и фамилни стопанства, то ще загуби своята история, култура и идентичност!"

 

Умишлено шествието се провежда в рамките на най-големия селскостопански панаир в света - Международната Зелена седмица. В глобалния форум участват земеделски министри от над 80 държави, политически фигури, както и еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош.

 

© 2014 снимки: Фермер.БГ

протест на фермери срещу ГМО и индустриалното фермерство

 

протест рещу ГМО царевица

 

протест - Зелена седмица - Берлин 2014

 

протест на животновъди в Берлин

 

John Deere - protest Berlin - Green week

 

 

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!