В специален доклад, който ще бъде гледан на заседанието на парламентарната комисия по земеделие, земеделският министът Валери Цветанов предлага с постановление на правителството да се създаде държавен консултативен орган, който да координира работата на ветеринарните и здравните инспектори.


"Несериозно е да се предлага поредното административно недоносче, след като две години нямаше воля да заработи независима държавна агенция на пряко подчинение на правителството", коментира Пламен Моллов от НДСВ. Той припомни, че законът за храните задължаваше изпълнителната власт да създаде подобна агенция още през лятото на 2007 г., но това не стана. Колегата му от БСП Радослав Илиевски пък остана изненадан от идеята да се създава междуведомствена комисия с акт на Министерския съвет. Подобни промени могат да стават само със закон, поясни той.


Политиците заподозряха земеделския министър в опит да отвлече вниманието на млекопроизводителите от същинските проблеми в сектора, като предлага неизпълними решения.


"Идеите на Цветанов се родиха след бунтовете от началото на годината, когато заради масовия внос на сухо мляко мандрите понижиха изкупните цени на суровината", отбеляза Моллов. "Трябва да се направи разлика между нискокачествени и отровни храни. Това може да направи само независима агенция", допълни той.


Още миналата година министър Цветанов предложил да има комисия по храните и тя да бъде на подчинение на вицепремиера Емел Етем, съобщиха депутати от БСП. Идеята обаче е била отхвърлена от коалиционните партньори. Цветанов не беше открит за коментар.
Междувременно Пламен Моллов заяви днес по bTV, че "излизат компетентни фактори, представители на истинските контролни органи, които пледират за връщане на Българския държавен стандарт (БДС)". Може би по-добре е да кажат да върнем социализма, защото това е планова икономика. БДС не е панацея за конкретните случаи, които станаха обществено достояние, коментира лидерът на "жълтите" депутати по повод дебатите в тройната коалиция около създаването на Агенция по храните.