Прокуратурата не намира, че депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е в конфликт на интереси, стана ясно от заседание на Върховния административен съд по делото, което се води срещу него. Окончателното си решение обаче съдът ще вземе до един месец, като обикновено то е формално.

Жалбата срещу народния представител бе подадена от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси заради предложените съвместно със Стоян Гюзелев за поправки в Закона за ползването на земеделски земи, задължаващи собствениците на ниви да продават терените си първо на арендаторите.Парламентарната опозиция определи предложението на ГЕРБ като скандално нарушение на конституционния принцип за неприкосновеност на частната собственост.

В последствие депутатите от антикорупционната комисия установиха, че Аврамов е бил в управлението на заинтересовани фирми 12 месеца, преди да стане народен представител. Той е нарушил закона за конфликта на интереси като не е декларирал това обстоятелство. Аврамов е бил съдружник, управител и изпълнителен директор в 4 търговски дружества. Бил е шеф и собственик на 30% от акциите на "Гала инвест холдинг".

В жалбата на комисията до съда се казва, че свързаните с депутата фирми през 2008, 2009 и 2010 година са получавали преки държавни плащания чрез ДФЗ, като са участвали и в ПРСР.

Според защитата на Аврамов, промяната в закона не облагодетелства ползвателя на земеделските земи, тъй като не е посочено, че на него трябва да се продава на преференциална цена. Неговите адвокати считат, че няма как да е реализиран конфликт на интереси, след като депутатът сам е оттеглил предложенията си на второ четене на закона и тя не е реализирана. Прокуратурата заяви пред съда, че депутатът е нямал частен интерес от тези поправки.