Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще представи в парламента информация за случаите на Ку-треска при животните в България.
 
 
Въпросът за действията на ветеринарните власти по отношение на това остро инфекциозно заболяване е зададен от народния представител от левицата Кристина Сидорова.
 
Ку-треската засяга както хората, така и преживните животни, а също и домашните любимци. Болестта спада към категорията зооантропонози, като е известна у нас още с имената кланична треска и балкански грип. У нас най-често се разпространява от кърлежи, но заразяването може да стане също от мляко и други животински продукти от болен добитък.
 
„Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. България представлява ендемичен район за инфекцията от Ку-треска“, отбелязва Кристина Сидорова в своя парламентарен въпрос.
 
По нейна информация, през последните шест месеца у нас са регистрирани общо десет случая на заболяването. Във връзка с това тя поставя пред министъра редица въпроси. 
 
„Колко и в кои райони са регистрирани случаи на Ку-треска? Какви мерки са предприети за спиране на заразата? Ще бъдат ли ваксинирани животни, за да се избегне заразяване на хора и нанасяне на щети за стопаните? Колко кръвни проби са взети и колко от тях са положителни? Има ли данни за заболели хора?“, пита депутатът.
 
Писменият отговор на министър Румен Порожанов се очаква в срок до 24 юли.