Депутатът Димитър Аврамов от ДПС може да се озове в съдебната зала, ако имунитетът, който току що си осигури като народен представител бъде свален. Това стана ясно от предложение на Специализираната прокуратура до Главния прокурор да изготви искане до Народното събрание за разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Аврамов, избран за народен представител от 12 МИР Монтана.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър? 

Аврамов е подсъдим в Специализирания наказателен съд за търговия с влияние.

С определение от 01.12.2021 г., Специализираният наказателен съд спря наказателното производство срещу Аврамов заради придобиването на депутатски имунитет и обстоятелството, че продължаването на наказателното преследване срещу него е възможно само с разрешение на Народното събрание или негово писмено съгласие.

Съдебното дело се води за това, че той и двама негови помагачи в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността Тировец край  Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция „Земеделие“ в град Монтана и началника на РУП-МВР в град Монтана.