Департаментът по земеделие в САЩ (USDA) шокира със значително по-добра прогноза за реколтата от царевица – площите бяха намалени, но с около два пъти по-малко, отколкото пазарът очакваше. В допълнение, вместо понижение в добивите, институцията повиши прогнозата си, обясняват анализаторите от InteliAgro.

Васил Симов: Цените на пшеницата може да изпреварят миналогодишните

Рядко оценките за пазарната конюнктура на зърнените пазари са били изправяни пред толкова много неизвестни, както през новата пазарна 2019/20 г. Всичко започна през юни, когато на фона на огромно изоставане в сеитбената кампания на царевицата в САЩ и значителен дял на незасетите още площи, институцията прогнозира 92 млн. акра с царевица – много над миналогодишния резултат и очакванията на анализаторите. След като стана ясно, че специфичната обстановка ще изисква допълнителни анкети и ревизия на данните през август, пазарът замря в очакване на посока. 


Два месеца търговията се осъществяваше „на сляпо“ – без да се знае изобщо колко площи с царевица има в страната. Всички пазарни анализи бяха единодушни – корекция надолу и то съществена ще има както при площите, така и при добивите (предвид късната сеитба, забавеното развитие и на места лошите условия). Въпросът бе с колко точно.


Рязкото разминаване с пазарните нагласи доведе до срив на котировките в Чикаго – само в понеделник (12-ти август) фючърсите за доставка на царевица през септември поевтиняха с 6%. Понижението продължи и във вторник с нови 3,5% в минус (към 16:30 българско време – при началото на активната търговия да е започнала). Така само за едно денонощие суровината извървя пътя от 4,14 USD/бушел до 3,71 USD/бушел. Спадът от върха за последната година, достигнат през юни, гони 20%.


Докладът за световното търсене и предлагане на зърно на USDA все пак донесе и малко позитивни новини за българските производители. Неблагоприятната метеорологична обстановка в части от Европа и Черноморския регион водят до по-ниски от предварителните очаквания прогнози за реколтата от пшеница в ЕС, Русия, Казахстан и Турция, което може да отслаби натиска върху цените в България в условията на поредна силна кампания при културата.

Пшеница

USDA понижи с 3 млн. т. спрямо юли, прогнозата си за световното производство на пшеница за пазарната 2019/20 г. до 768 млн. т. Ако бъде реализирано обаче, това все още означава исторически връх за реколтата от суровината и с 5% повече от изминалата пазарна година.

 

Спадът в сравнение с очакванията през юли се дължи на горещото и сухо време в Европа и Черноморския регион и данните за по-ниски добиви с развитието на жътвата. Най-съществено е орязана прогнозата за Турция – с 2 млн. т., следвана от тази за ЕС - с 1,3 млн. т., Русия – с 1,2 млн. тона и Казахстан – 1 млн. т. 

 

Царевица

12 август бе изключително наситен с информация за САЩ, с която USDA трябваше да определи посоката на търговията при царевицата за настоящата кампания – извънредна ревизия на данните за засетите площи; първите базирани на терен прогнози за добивите и съответно за общото производство; докладът за глобалното търсене и предлагане; редовният седмичен доклад за състоянието и развитието на посевите. През юни (когато традиционно биват обявявани данните за засетите площи с различни култури в САЩ), Департаментът шокира всички с число за площи с царевица значително.

 


USDA оряза площите спрямо оценките през юни – с 2% до 90 млн. акра, от които 82 млн. акра за зърно. Те обаче остават с 1% повече от 2018 г. Понижението остана двойно по-малко от очакваното от пазарните анализатори – в анкетите преобладаващо се залагаше на спад с около 4%. Второто сътресение дойде от покачването на прогнозите за добивите – от предходните оценки за около 166 бушела/акър до 169,5 бушела (1,064 тона/дка), при всички предварителни анкети показващи нагласи за понижение и в добивите. С ефект на повишените добиви, надминаващ този на намалените площи,  в крайна сметка USDA увеличи с 1 млн. тона спрямо юли прогнозата си за реколтата в САЩ до 353 млн. т. – посока коренно противоположна на пазарните нагласи. И въпреки че дори така производството би било с 3,5% по-ниско на годишна база, добивите – с 4%, а преходните запаси (ръст с 4 млн. т. спрямо доклада от юли до 55 млн. т.) – с 8%, рязкото разминаване с предварителните очаквания доведе до срив в цените.

 

Източник: USDA; *предварителни оценки; **прогнози


Негативни за цените се оказаха и оценките за пазарната конюнктура извън САЩ, като и тук изненади не липсваха. USDA прогнозира глобалното производство на царевица през пазарната 2019/20 г. на 1,108 млрд. тона – с 3 млн. т. над доклада от юли, но с 15 млн. т. под реализираното през предходната година. За ръста допринася и Украйна – с покачване от 2,5 млн. т. в сравнение с предходния месец до рекордните 36,5 млн. тона. Вече не е новина и много високите резултати на бразилската реколта и силното присъствие на страната на международните пазари. Оценките за ЕС също са повишени, след като спадът за Полша, Франция и Германия е преодолян с ръстове в Румъния, Унгария и България.