Департаментът по земеделие на САЩ  (USDA) очаква да започне работа по прилагането на Закона за селското стопанство. Документът беше подписан от американския президент Доналд Тръмп два дни, преди той да парализира частично държавната администрация в края на декември миналата година, съобщава порталът Agri-Pulse.
 
Задача номер едно на департамента е да подготви актуализирана програма за подпомагане на млекопроизводителите. Тя е насочена предимно към запазване на малките производители в бизнеса, но ще облагодетелства всички стопанства.
 
Освен че забави изпълнението на Закона за селското стопанство, парализирането на администрацията е лишило фермерите от доклади, на които разчитат, за да следят пазарите. Един от тях е докладът за оценка на световното снабдяване и търсене на селскостопански стоки, чието публикуване беше отменено през януари, но е планирано за 8 февруари.
 
До криза в американското правителство се стигна заради конфликт между Тръмп и демократите относно бюджета. Президентът настоява Конгресът да одобри строежа на стената по границата с Мексико. След като демократите не се съгласиха, Тръмп отказа да одобри проектобюджета на правителството.
 
Преди 4 дни обаче държавният глава подписа резолюция, с която възобнови работата на важни държавни институции, включително на Департамента по земеделие. Засега разблокирането на работата е временна – до 15 февруари. След това Тръмп смята да поднови опитите да убеди Конгреса за построяването на защитно съоръжение на границата с Мексико.
 
Междувременно екип от американски преговарящи начело със зам.-държавния секретар на земеделието Тед Маккини се готвят да се срещнат с китайските си колеги. Вицепремиерът на страната Лиу Той и неговата делегация пристигнат във Вашингтон за разговори в сряда и четвъртък.
 
Основната цел е да се сложи край на търговската война и да се премахнат митата, които са унищожили почти целия американски износ за азиатската страна. Американците ще настояват Китай да вдигне и голяма част от своите нетарифни ограничения. Това включва премахването на забраната на Китай върху говеждо, третирано с хорони, и на птиче месо от САЩ.
 
Китай забрани американското птиче месо през 2015 г. заради огнища на птичи грип в САЩ. Американските преговарящи ще настояват Китай да  вдигне тази забрана, както и да се съгласи да „регионализира“ бъдещите забрани, вместо да действа на национално ниво.