Дни на отворените градини с акцент върху вълшебствата на биологичното производство се проведе в стопанството на най-големия производител на био ябълки на Балканите Яблена Натура. Сред овощните насаждения и под звуците на арфа, учени, предприемачи от сектора и представители на различни организации споделиха и обмениха опит. 

Четете още: Берачите на череши искат до 80 ст./кг, изкупната цена е между 1.30 и 1,50 лв./кг

Гости на събитието бяха акад. Атанас Атанасов, представителят на сдружение АГРОЛИНК доцент Светла Николова и бившият министър на земеделието и храните Кирил Вътев, както и изпълнителният директор на Българска аграрна камара Светлана Боянова и основателят на фондация „Живот с рак“ Николай Диковски.

 Д-р Николова загатна, че растенията общуват с околния свят и помежду си. 

Аз имам градина и моя наркотик е ароматът на доматите. Когато рабатя там, ароматът на доматите и работата със земята ми дават вдъхновение. През последните години има много нови проучвания със съвременни методи за интелекта на растенията, които ние смятаме за неодушевени, приравняваме ги на камъните. Растенията имат интелект, имат вкус и обоняние, имат чувствителност и всичко това не се учи нито в училище, нито в университета, нито пък се изучава широко от науката", отбеляза д-р Николова. Тя подчерта, че вече има доста биолози, което се занимават с темата за общуване на растенията и техния интелект. 

Изпълнителният директор на Българската аграрна камара подчерта необходимостта от обединение в земеделския сектор в сложната икономическа и политическа среда в световен мащаб.

Аз съм изключително благодарна, че мога да бъда част от Отворените врати на семейство Цекови. Цветан Цеков е този, които сложи основите, но съм много доволна, че неговите деца, младите хора поемат пътя му и започват да създават нещо ново. Да виждат земеделието от друга гледна точка, за да може всички останали да се замислим и да видим всъщност накъде отиваме. Цеков старши е един от двигателите за създаването на Българската аграрна камара. Всички в Камарата са изключително осъзнати хора и сме разбрали, че докато няма обединение и корабът не върви в една посока, нещата няма да се случат. И няма да ни помогнат всички субсидии на ЕС. И няма да ни помогне абсолютно нищо, ако не се обединим. Както за производството, така и за намиране на пазари за нашата продукция, защото ние в момента сме в една много тежка икономическа и финансова ситуация в Европа. Нуждата от обединяването е на лице и тя изисква адекватни действия. В БАК достигнахме до съзряването, че младите хора трябва да бъдат част от такива организации като Камарата. С Марк Цеков работим изключително успешно и бихме искали БАК да има своето младежко разклонение, за да може да продължи взаимната ни работа”, коментира Боянова

Бившият министър на земеделието Кирил Вътев отбеляза нуждата от съвместна работа на българския бизнес в земеделския сектор с родната аграрна наука. 

Докато бях в министерството се сблъсках с неща, които не съм очаквал, че ще ми се случат. Отдавна съм видял, че имаме уникални учени, които обаче никой не търси. Имаме и уникални производители, които понякога работят по системата "проба - грешка", което е най-скъпият подход за достигане до правилните решения. Но най-много ме изуми това, че ние имаме над 500 изявени български учени по света - в Русия, Япония, Щатите, Канада, Холандия, Франция, Италия и други. Това са хора, които работят успешно за чужди държави и компании, а ние купуваме от там семена, торове, препарати", сподели Кирил Вътев.

Това е било и сериозната провокация да се организира Агрофорум, който да срещне българския аграрен бизнес с българската аграрна наука. Той ще се състои в НДК на 31 май, от 13 часа в залата на театър "Азарян". 

Домакинът Цветан Цеков, който има богат опит в сектора, обясни колко е важно да се работи за възраждане на сектор "Плодове и зеленчуци".

Искам да благодаря на екс министър Вътев,  затова че успя за отвори кутията на Пандора.От 20 години се занимавам с активна браншова дейност и с колегите се опитахме да покажем на българските политици, че българското земеделие трябва да бъде възродено. И по-специално секторите плодове и зеленчуци, мляко и месо. Без реформи не можем да създаваме модели, които да се мултиплицират и които да съживят България”, подчерта Цеков.

Акад. Атанас Атанасов обърна специално внимание на генома на българите и микробиома.

Когато говорим за генома на българите, едно нещо винаги ме е впечатлявало - защо след като наистина имаме в себе си толкова даровити гени се движим в тази спирала? Ту падаме много силно, ту се въздигаме отново. И сега сме в момент, който не е завиден за България. Говоря за този рай на земята, който всички го знаят и всички го признават. И на тази земя да се внася 80%, с която се храним? Изключително е важно откъде ще произлезе храната на българите”, разказа акад. Атанасов.

Социалната кауза на събитието е свързана с подкрепа на фондация „Живот с рак“, като акцентът бе върху чистата храна, която заедно с чистите почви и вода е в основата на здравословния начин на живот.