Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Селскостопанска академия (ССА) и Институтът по растителни генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ – Садово организират на 29 май 2014 г. Открит Ден на фермера, съобщават от института. Форумът е посветен на юбилей от рождението на създателката на сорт пшеница „Садово 1“ - проф. Дора Бояджиева.

 

От ИРГР – Садово информират, че официалното окриване на Ден на фермера ще бъде направено от президента Росен Плевнелиев. В рамките на инициативата е предвидено посещение на демонстративното поле на ИРГР и представяне пред фермерите на 25 сорта при 7 култури, от които се прави семепроизводство в института.

 

Гостите ще бъдат запознати с последните постиженията на ИРГР при пшеница, ечемик, твърда пшеница, тритикале, овес, ръж, грах и други култури. Ще се представят биопроизводители на еднозърнест и двузърнест лимец и генетичното разнообразие при тях.

 

В Ден на фермера е предвидено и посещение на националната генбанка на България, историческия музей на Института и специализирана ботаническа градина. Фермерите ще могат да участват и в дискусия по теми, свързани със семепроизводството.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!