Зеленчукопроизводители, градинари, търговци, кулинари и ресторантьори са във фокуса на демонстрационната дейност на Опора Заден България този сезон. „Целта е да се създаде по-добър и гарантиран пазар за производителите, а от друга страна, да се улесни намирането на продукти със съответното качество от следващите по веригата”, споделя пред Агри.БГ управителят на фирмата Мария Николова.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Опора Заден е представител на нидерландската фирма Enza Zaden - водеща в селекцията на зеленчукови семена в света и една от най-добрите фирми в селекцията на оранжерийни зеленчуци. За шеста поредна година, в рамките на три дни в опитните полета на Опора Заден край село Цалапица, област Пловдив, имаше отворени врати за всички, които се интересуват от зеленчукопроизводство и актуалното търсене на пазара. 

Посетителите можеха да видят нагледно качествата на различните сортове, да получат изчерпателна информация и съвети от експерти. В специално обособена гурме зона гост готвач пък приготвяше авторски салати от току що откъснатите зеленчуци, като показваше последните трендове в кулинарията, защото „кулинария се развива, търси нови неща, земеделието - също”, подчертава управителката.

В Опора Заден, на територия от 15 дка оранжерийни и открити площи се изпитват различни сортове на фирмата – утвърдени или нови такива, които още не са се наложили на нашия пазар. Демонстрационната зеленчукова ферма представя многообразие от зеленчукови култури - пипери, краставици, домати, листни зеленчуци, кореноплодни, билки, подправки… 

„В листата ни няма само картофи. От всяка култура тестваме различен брой сортове. Това се определя пак от нашия пазар. Enza Zaden има много голямо портфолио, но не всички сортове в него са подходящи за нашия пазар. Точно това е целта на нашата база – ние да селектираме това, което ще бъде подходящо за нашите условия, земеделците и пазара ни. В момента в базата могат да се видят 8 сорта пипери, 10 сорта домати, 12 различни салати, 6 сорта лук, 2 –дини и 4 сорта тикви”, обяснява Николова.

Фирмената дейност със селекция и търговия на семена дава възможност на управителката да опознае отблизо различните проблеми в дистрибуционната верига на зеленчуците у нас. Така установява, че връзката между производители, търговци и кулинари е слаба или изобщо я няма.

„Това се превърна в наша мисия и цел, така изградихме и програмата в дните на отворени врати. Идеята е различните участници в пазара да могат да се опознаят и синхронизират дейността си. Получи се много добре и ще продължим да работим в тази посока”, разказва Мария.

Връзката по думите и е сортът зеленчук, който има обещаващо бъдеще. Както във всеки бранш и тук на пазара има мода, която изисква нови сортове и технология на отглеждане. Тази сложна селекция от пазарно ориентирани сортове може да се види на практика в базата на Опора Заден, но не само. В стопанството се прилагат най-иновативните методи на екологично производство като прилагането на микробиални торове. Спазват се и определени методики за увеличени добиви и качество на продукцията.

„Искаме да ориентираме нашите производители, а и търговците, че има много интересни сортове, които могат да се произвеждат тук от наши производители, които са добри специалисти и са способни да отгледат такива сортове, а не да ги внасят от чужбина.Тази база е отворена през цялото време, не само през тези три дни и всеки, който се интересува, може да я посети”, казва още управителят на Опора Заден България Мария Николова.