Възможно е да бъдат преразглеждани вече затворени дела по случаи със злоупотреба с европейски средства, заяви главният прокурор на Европейския съюз (ЕС) Лаура Кьовеши в интервю за БНР.

По САПАРД: Бивш зам.-кмет на Банско и бизнесмен обвинени за измама

Пример за такова приключило дело у нас е това по програма САПАРД. Всички обвиняеми за злоупотреба с евросредства по делото бяха оправдани. Обвинението беше за пране на 7,5 млн. евро, а подсъдими по емблематичния процес бяха бизнесменът Марио Николов, съпругата му, Иван Иванов, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Людмил Стойков. Според обвинението последният е създал престъпна група, ръководена от Николов, чиято цел била източване и отклоняване на средства от програмата.

Възможно ли е приключилото без виновен у нас дело, сега да се възобнови на европейско ниво? От думите на Кьовеши излиза, че това е напълно възможно.

„Европейската прокуратура е прокурорски офис. По принцип всеки прокурорски офис може отново да отвори дело, което е било затворено от друг. След като обаче едно разследване е приключило, ако има нови факти и ситуация, обикновено прокуратурата може да го възобнови. Така е с европейската прокуратура - дори и да е приключило някакво разследване, тя може да го възобнови, заяви обвинител номер едно в ЕС.

Кьовеши разясни, че европейската прокуратура ще може да бъде сезирана от граждани, частни фирми и институции, и подчертава, че нейна цел остава прокуратурата да заработи до края на тази година.

На въпроса за разследването на злоупотребите с къщи за гости у нас и дали главният прокурор на ЕС е запознат с него, Лаура Кьовеши отговори, че няма достъп до тази информация и затова ще коментира чак, когато европейската прокуратура заработи и получи делата от България. 

"Сега във всички страни членки разследванията са конфиденциални и затова не мога да кажа нищо", уточни Кьовеши.