Всяка година се произвеждат 250-300 тона масло. Според информация от земеделските стопани доходът от декар с лавандула вече е 1000-2000 долара. Това заяви за БТА Нина Гергинова - председател на организационния комитет на фестивала на лавандулата в Генерал Тошево.

Износната цена на лавандулата тази година ще надмине 80 евро

Тази година площите с етеричната култура са над 50 000 декара, като през последните години България е на първо място в света по отглеждане на лавандулови масиви и по производство на лавандулово масло.

Все повече млади хора се занимават с отглеждането на тази култура. Така те намират реализация в България, вместо да я търсят в чужбина, добави Гергинова.

Жътвата на лавандула в област Добрич започна преди броени дни при среден добив от 473 килограма от декар, съобщи експертът от Областната дирекция "Земеделие" Веселин Овчаров.Прибирането на етерично-маслената култура стартира в крайморските общини Балчик и Каварна. Средните добиви там са между 450 и 600 кг/дка. Земеделските производители са прибрали реколтата от 1000 декара.

В областта засадени с лавандула са близо 25 хиляди декара, което е в пъти повече спрямо предходната стопанска година. Най-големи масиви с етеричната култура има в общините Генерал Тошево - 7800 дка, и Добричка - 7700 дка. Това са общините, в които има изградени и най-много дестилерии за преработка за лавандула, посочи Овчаров. През миналата година добивът от лавандула в областта бе 524 кг/дка.