Лозаро-винарският сектор се нуждае от намаляване на административната тежест на ниво ЕС и от ясни механизми за адаптирате на винените продукти към новите очаквания на потребителите. 

Четете още: Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на първата среща на Групата на високо ниво по виното, която се проведе в Брюксел. 

По думите му, структурните специфики на сектора у нас и непрекъснато повишаващите се разходи за производство ограничават конкурентоспособността на произведеното грозде и вино в страната.

Деян Стратев: Кризисните механизми изискват повече гъвкавост на европейско ниво. 

Зам.-министърът подчерта необходимостта от цялостен преглед на сектора с оглед на новите реалности, произтичащи от Зелената сделка, като акцентира върху значението на технологиите и агротехниката.  Нужен е по-лесен достъп до иновации и технологии, което ще позволи по-устойчиво развитие на сектора. 

Необходимо е също подобряване на условията на труд, осигуряване на достъп до обучение, както и насърчаване на обмена на добри практики.

По време на заседанието бяха обсъдени и политически мерки за адаптация към пазарните тенденции и използване на новите пазарни възможности за лозаро-винарския сектор в ЕС. 

Освен това България ще е домакин на един най-престижните независими винени конкурси в света Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе през 2025 г. в Бургас. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Стратев и изп. директор на ИАЛВ Красимир Коев с организаторите на конкурса. 

През 2016 г. страната ни бе домакин за първи път на събитието, което събра енолози, сомелиери, винени журналисти и вносители на вино от над 50 държави, припомнят от Министерството на земеделието.