За цените на храните в ЕС таван няма. Те ще продължават да вървят нагоре, ако Европейската комисия не вземе мерки, за да реши проблема с дефицита на торове. Това предупреждение отправи ирландският депутат от Европарламента Колм Марки. Той призова за незабавно въвеждане в изпълнение на стратегия за осигуряване на достатъчно минерални торове за сеитбата през 2023 г., пише Agriland.

Ще продължи ли извънредната помощ за земеделците?

"Досега 60% от торовете в Европа идваха или от Русия, или от Украйна. Реалността е такава, че международните конфликти и ръстът на цените на енергоносителите силно повлияха на доставките на торове", допълва Марки по време на обсъждането.

Макар тази година да бе сложна, имахме запаси, натрупани през миналата година. През 2023 г. обаче това няма да е така, казва още евродепутатът.

По-малко торове означава по-малко храна и сериозни последствия, предупреждава той.

Към днешна дата цените на торовете са се покачили с 350%. В бъдеще те ще поскъпват още повече. Необходимо е Европа да действа. Имаме нужда Европейската комисия да разработи план сега, а не чак следващата пролет.

Европейската комисия трябва да реши и проблема с неустойчивите разходи, с които се сблъскват фермерите, категоричен е ирландецът.

По думите му, всеизвестно е, че сегашните високи цени на храните са свързани с поскъпването на торовете. За да се избегне по-нататъшен инфлационен натиск, е необходима ясна стратегия. Трябва да се знае - налични ли ще са торове, ще има ли газ и т.н. Една ясна стратегия ще даде на пазара увереност и сигурност.

Съществуват няколко варианта - да се внесат торове извън ЕС или да се доставят суровини за тяхното производство на територията на Съюза. Трябва да има отмяна на антидъмпинговите мерки и да се финансира преходът към естествени методи на торене - например чрез отглеждане на детелина.

В краткосрочна перспектива е необходимо да се въведе в действие извънреден план, предлага Марки.

Предстои Европейската комисия да представи план за борба с високата цена на торовете в средата на октомври 2022 г.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Добра новина за земеделието - Агрополихим свали драстично цените на торовете

Субсидии за подсяване на пасища - има ли опасност от злоупотреби?

Европа очаква лоша година за земеделския сектор