Началото на българския дебат за развитие на земеделието у нас и Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. ще бъде поставено по време на Петата Национална среща на земеделските производители, която ще се проведе в периода 8-10 февруари, в хотел „Адмирал“, Златни пясъци. Форумът е най-мащабното земеделско събитие у нас и се организира от АЗПБ. 
 
 
В дискусиите по време на юбилейното издание, което тази година е с мото „10 години членство на България в ЕС“, ще се включи досегашното политическо ръководство на МЗХ в лицето на Десислава Танева и Васил Грудев, а ДФ „Земеделие“ ще бъде представен от изпълнителния директор на разплащателната агенция Румен Порожанов и неговия заместник с ресор ПРСР - Атидже Алиева – Вели. Очаква се бъдещият служебен министър на земеделието да направи своя публичен дебют в рамките на земеделската проява.
 
По покана на председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов официален гост на форума от Европейската Комисия ще бъде генералният директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ Йежи Плева.
 
„Убеден съм, че форумът е добра възможност да получа обратна връзка за цялостното развитие на сектора, прилагането на ОСП и нейното въздействие върху селското стопанство и селските области в България“, коментира Плева по повод предстоящото му участие на земеделския конгрес. 
 
 
Ръководството на АЗПБ е изпратило покани и до еврокомисарите по земеделие Фил Хоган, Дачиан Чолош и Франц Фишлер. От Асоциацията заявиха, че очакват техните официални отговори.
 
Дискусиите ще бъдат водени от председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов, а модератори ще бъдат Ивайло Тодоров, член на УС на АЗПБ и изпълнителният директор на асоциацията Таня Дъбнишка.
 
„Имаме амбицията заедно с поканените министри на земеделието и храните от различни мандати, с настоящото ръководство на ДФ „Земеделие“ и с експерти от централната администрация да направим ретроспекция на 10-годишното членство на страната ни в ЕС, с което да поставим на национално ниво и начало на подготовката за дебат в сектора за ОСП след 2020г. За тази цел сме поканили и нашите партньори от неправителствения сектор“, заяви председателят на АПЗБ Венцислав Върбанов.
 
Освен дискусията „ОСП след 2020 и бъдещето на европейските субсидии за земеделие“, на обсъждане ще бъде подложена предстоящата Кампания за директните плащани и Кодекса за поземлените отношения.  Сред основните теми на конференцията ще са промените в подмерки 4.1 и 4.2, както и новостите в контрола и мониторинга от страна на ДФЗ по одобрените и изпълнени проекти.