Преди дни на редовно заседание на Комисията по Земеделие към Народното събрание, в присъствието на зам. министър Васил Грудев и изп. директор на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов, заедно с браншовите организации на производителите на плодове беше разгледано искането на бранша за подпомагане на сектор плодове и зеленчуци със сумата от 10 мил.лв. по правилото de minimis.

Единодушно членовете на комисията по земеделие, изпълнителната власт в лицето на МЗХ и ДФЗ приеха и одобриха факта, че секторът наистина има нужда от подкрепа. Това съобщи за Фермер.БГ Димитричка Тарпанова от Добруджанския овощарски съюз. Все още не е ясно обаче каква сума ще отпусне държавата за плодове и зеленчуци, а отговорът на институциите е: "Ще видим какви пари има". Фермерите обаче са категорични, че ще отстощват искането си: Сега пускаме искане за свикване на Консултативен съвет по трайна насаждения, тъй като има и други актуални въпроси и там ще продължим да настояваме за 10 мнл. лв. бюджет за de minimis общоза плодове и зеленчуци, каза Димитричка Тарпанова.

Защо е нужно подпомагане за българските плодове и зеленчуци и какво се случи със сектора през последните години, обобщи за Фермер.БГ Димитричка Тарпанова:

[news]


Българските плодове и зеленчуци от 2007 г. до сега

След 2007г. производителите на плодове бяха поставени в ситуацията на сегашния сектор млекопроизводство. Производителите на плодове и зеленчуци бяха оставени на един освободен неконтролиран вътрешно европейски, и свободен балкански пазар. В този период имаше пълна и умишлената незаинтересованост от страна на българските управляващи за това какво се случва на борсите и тържищата за плодове и зеленчуци у нас. Високите цени на горивата, може би най високите цени в Европа на препарати за растителна защита успяха за няколко години да доведат до 4-5 кратен спад на българското производство на плодове и зеленчуци. Стигна се до там, че на българския пазар 10% от предлаганите плодове и зеленчуци са българско производство и 30% от трудоспособното население бере плодове и зеленчуци на южноевропейските производители. Себестойността за производство на нашите плодове е по-висока от калибрираната, заготвена в амбалаж и доставена в София и Пловдив – гръцки, турски и македонски плодове и зеленчуци, а сега към тях се добавят и полски ябълки, испански и италиански домати, праскови и кайсии. Китайски чесън.

 

В складовете на Консервните комбинати имат все още необичайно за сезона голямо количество плодови и зеленчукови консерви. Нестабилността на руската рубла , обвързаността на търговията с Русия с американския долар и повишаването на неговата стойност в световен мащаб, увеличи повече от три пъти стойността на бройка български компоти. Това неминуемо ще принуди консервните предприятия у нас да намалят разходите си и съответно цените на закупуваната суровина, за да минимизират риска и загубите. Това е още по-лоша перспектива за нашите производители

 

Плодове и зеленчуци без национални доплащания

През 2013г. управляващите се погрижиха приоритетните и тогава и сега сектори животновъдство и тютюнопроизводствао да бъдат подпомогнати от националния бюджет, с което съгласно Регламент на ЕС им се гарантира от 2014 до 2120г. преходно национално подпомагане. Производителите на плодове и зеленчуци смятаме, че нас управляващите тогава умишлено не ни подпомогнаха, за да се гарантира по-голям ресурс за производствата, които касаят политическите им интереси. За всичките тези години толкова много правителства системно, целенасочено, умишлено или от безхаберие успяха да унищожат един прославящ България отрасъл.

 

В края на месец юли 2014 г. в комисията по земеделие на предходното народно събрание при гласуването на новата ОСП за периода 2014-2020 г. ние браншовите организации от секторите плодове и зеленчуци апелирахме, че нотифицирайки програмата в така предложения вид, без подпомагане ще останат всички млади и неплододаващи овощни градини за някой от овощните видове този период е между 4 и 8 години. Градините без или с повредена по една или друга причина реколта не подлежат на подпомагане. Градините които не могат и няма къде да реализират минимален добив също няма да имат право на подпомагане.

 

Разпределение на бюджета

За 2012 г производителите на плодове и зеленчуци получихме подпомагане с 8 милиона лева по правилото de minimis, бюджетът беше даден общо за всички и получихме еднакво подпомагане на декар. За последните две години овощарските съюзи останахме малко ощетени. 2013 г. за сектор зеленчуци се отпусна помощ от 1,5 мил. лв., което подпомогна зеленчукопроизводителите с около 30 лв. на декар. За производителите на плодове и картофи беше даден общ бюджет от 450 хил. лв. и бяха изплатени сумите от 5,90 лв. на декар овошки и картофи. За по малките производители между 5-15 декара разходите, които направиха за участие в схемата и ходенето до областните дирекции на ДФЗ бяха по-големи от това, което получиха като подпомагане.

 

Миналата година след предварителното разделяне на бюджета от 5 млн.лв., получихме следното подпомагане – за декар плодове 16 лв., за декар зеленчук 31 лв. и за декар картофи 14 лв. Овощарските съюзи и асоциации предполагаме, че два пъти по-малкото подпомагане на сектор плодове се дължи на не много доброто планирано разпределение на средствата. Надяваме се, че Министерството на земеделието и храните не смята, че производителите на плодове и картофи сме два пъти по-добре от производителите на зеленчуци.

 

Тежка пролет за овощари и градинари

Част от овощните градини по поречието на Тунджа и в други краища на България са под вода. Възстановяването на едно трайно насаждение е много скъпо и дългосрочно, трябват минимум 4-5 години, за да се види плода, а влизането му в пълно плододаване и възвръщане на инвестицията става след 7-8 години.

 

Овощните градини са в период на различни фази на цъфтеж. Началото на април започна със ниски температури и ураганни ветрове след това четири дни дъждове в цялата страна. До 10 април нямаше никаква възможност за летеж на пчелите и нормални опрашване на дърветата. В Силистренско кайсията почти прецъфтя, очакваме да видим какво е опрашил вятърът и дали има някакъв завръз. Недобрата перспектива за овощарите тази година ще доведе до икономии и компромиси в производството и бъдещо още по голямо задълбочаване на кризата в сектора.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!