Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) вече е направило разчет на броя получени заявления и участия на пчелни семейства. Ставката ще бъде малко над 6 лв. на пчелно семейство и, както се знае, ще се изплаща от 4 февруари, съобщи инж. Михаил Михайлов на Фермер.БГ.
 
 
Ставката е леко повишена в сравнение с последните поне 2–3 години. Според Михайлов вероятните причини са две. 
 
От една страна, е възможно броят на кандидатите да е бил по-малък от предишни години поради невъзможността те да се снабдят с документ, който удостоверява продажба на мед на търговци и преработватели. Това е едно от необходимите условия за подаване на документи.
 
Друга вероятна причина е по-малкият брой пчелни семейства, които са декларирани било то поради смъртност или друга причина, но това ще се разбере, допълни пчеларят.
 
На въпроса как се отразява зимата на пчелите, той отговори: „Общото ни мнение е, че зимата е мека. Не е типична зима, което е благоприятно за пчелите. Всичко зависи от това, как пчеларите са зазимили пчелните семейства през есента на 2018 г. Дали имат достатъчно хранителни запаси и дали пчелните семейства са силни“.
 
Сега пчеларите се готвят да поставят подбуда на проблемните, слаби пчелни семейства. Докато силните не се нуждаят от подхранване. Резултатите ще станат ясни след поне месец, заключава пчеларят.