Тютюнопроизводителите поискаха също да бъдат подпомогнати по схемата de minimis, като въпросът беше обсъден по време на Консултативен съвет по тютюна, коментира пред БНР Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010).

72 млн. лева за тютюнопроизводителите за Кампания 2020

Предложението е дошло от страна на асоциацията, тъй като производителите на тютюн не са могли да получат подпомагане по мярката COVID-19, както останалите сектори.

„Ние се съгласихме с аргумента, че по тази мярка се плаща с европейски средства и тютюнът не попада в обхвата на това подпомагане. Но след като de minimis e национална схема, мислим, че е възможно да се осигури подпомагане и за реални тютюнопроизводители, които са отглеждали тютюн през стопанската 2020 г., заяви Филев.

По думите му предложението е било широко дебатирано по време на съвета, но до консенсус още не се е стигнало. Очаква се решението да дойде в близко бъдеще. Браншовият представител пропомни, че сектор „Тютюн“ вече е получавал държавната помощ, когато голяма част производители се оказаха измамени от гръцката фирма „Михайлидис“ и българската „Исперих“ – БТ. Сегашните аргументи за получаването на de minimis са:

Голяма част от тютюнопроизводителите отглеждат сорта „Басми“, който тази година бе изплатен на по-ниски изкупни цени от очакваните. Той отговаря на 70% от общото производство на тютюн у нас“, обясни Филев, като е категоричен, че тютюнопроизводителитетрябва и могат да бъдат подпомогнати“.

Председателят на НАТ-2010 изрази и одобрението си, че от социалното министерство предлагат промени в Нрадеба 6 за предоставяне, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори, според която ще се даде възможност и тютюнопроизводителите да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с работници за обработка на насаждения и ръчно прибиране на реколта от тютюн.