Дълго бленуваното намаляване на ДДС на храните от фермерите получи лъч надежда по време на предизборната кампания и следизборните коалиционни преговори заради направените категорични политически заявки в тази посока. В представения проект за Бюджет 2022 от финансовия министър Асен Василев обаче ДДС на храните си остава 20%.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Така погасените надежди за пореден път се превърнаха в разпален гняв.

Искания и обещания

В коалиционното споразумение, което бе представено като фундаментът за съществуването на сегашния политически кабинет, бе записано: "Временно намаляване на ДДС за първично производство и поетапно връщане към съответните нива, или намаляване на ДДС на стоките от „малката кошница“.

От друга страна, браншовите представители, особено от сектор „Плодове и зеленчуци” и оранжерийните производители, настояха за спешно намаляване на данъка, още повече предвид икономическата криза, или въвеждането на т. нар. обратно начисляване на ДДС и пред това ръководство на Земеделското министерство.. Изглежда властта и бранша се съгласиха по този въпрос, който беше и експертно защитаван многократно в публичното пространство. 

От Българската стопанска камара също поискаха намаление на 9% по време на обсъжданията в бюджетната комисия. „Европейската комисия не толерира намалените данъчни ставки…Намаляване на ДДС за храните би намалило приходите в бюджета с 1,2 млрд. лв., заявиха тогава от Министерството на финансите, цитирани от „Труд”.

В същото време обаче на земеделския фронт нещата продължаваха да звучат оптимистично.

„В момента се коментира въобще намаляването на ДДС за малката потребителска кошница, като плодовете и зеленчуците би трябвало да са част от нея. Ако няма съгласие за тази идея, аз ще внеса за плодовете и зеленчуците, сподели пред Агри.БГ малко преди обявяването на бюджета председателят на Комисията по земеделие Пламен Абровски.

Самият земеделски министър Иван Иванов беше малко по-обран в последните си телевизионни участия, оставяйки типичната лява реторика на смели обещания встрани, като каза, че не може да поеме гаранции, доколкото това е част от общата държавна фискална политика, която се одобрява от Народното събрание, но обеща, че той ще настоява за намаляване на 9%.

Реалността

На 21 януари стана ясно, че Бюджет 2022 ще влезе в сила от 1 април, а дотогава ще действат правилата на настоящия. Дори и от 1 април обаче не се предвижда промяна на ДДС на храните. В средносрочната бюджетна рамка е предвидено връщане на ставката от 20% на всички стоки и услуги, за които тя бе свалена през 2020 г. на 9%, пише Медияпул и цитира финансовия министър: "Да се ползва ДДС за социална политика е изключително погрешно".

В същото време друга държава от Европейския съюз – Полша, въведе 0% ДДС на своите храни и торове. Изглежда тезата "какво не толерира Европейската комисия" е различна за тях.

Агри.БГ потърси коментар от Министерството на земеделието (МЗм) по някои засягащи сектора теми в Бюджет 2022. Попитахме: „Какви са възможностите за евентуално намаление на ДДС на храните от "малката кошница" и изобщо според МЗм, при положение че в проекта, представен от министър Василев, не се предвижда промяна на ДДС?” 

Реакциите

"Намаляването на данък добавена стойност (ДДС) за стоките от „малката кошница“ е мярка, залегнала в Коалиционното споразумение на управляващите партии и коалиции", потвърждават в отговара си от аграрното министерство и заявяват, че ведомството "ще се придържа към поетия ангажимент". 

МЗм: Изпълнението му обаче изисква по-задълбочен анализ за намиране на най-подходящото решение. От страна на МЗм ще бъдат положени максимални усилия за предприемане на необходимите нормативни промени за намаляване на ДДС за храните и ще бъде оказано нужното съдействие в рамките на междуведомствената координация с Министерството на финансите при подготовката на анализа и аргументацията на тези промени.
 

Точно като нарушаване на коалиционното споразумение разчетоха липсата на промяна на ДДС на храните в Бюджет 2022 от бранша. "Липсата на реално действие в посока обратно начисляване на ДДС или намаляване на ставката при плодовете и зеленчуците и млякото и месото, което е видно от проекта за нов бюджет, мисля, е належащо да бъде обсъдена, коментира Тодор Джиков, председател на асоциацията на картофопроизводителите, и добави:

„Първо защото ще осветли сивата икономика и ще доведе до много по големи приходи за фиска от очакваните с увеличаването на осигуровките, второ - ще намали значително престъпните схеми с източване на ДДС при търговията с храни, трето и най важно е, че е залегнало в коалиционното споразумение".

„От друга страна, ние плащаме данък печалба на изплатените субсидии, което според мен не е доход, а вид помощ, така че е редно държавните мъже да го отчитат като вид допълнителен дан към бюджета”, каза още Тодор Джиков.

Ние искаме не просто намаляване, а както при зърнопроизводството - обратно начисляване на ДДС, категоричен е и Мирослав Черников от Управителния съвет на Съюз на дунавските овощари.

От Българска асоциация „Биопродукти” също реагираха остро и критично пред Агри.БГ по отношение както на увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделците, така и на оставащото ДДС от 20%. Разбрахме и че предстоят срещи между различните браншови представители в земеделието относно Бюджет 2022. 

Продължаваме да следим реакциите и развоя на събитията по тази толкова чувствителна за фермерите тема.