От 1 октомври 2022 г. служебно се променя идентификационният номер за целите на ДДС на физическите лица, за които той е бил идентичен с единния граждански номер (ЕГН) или личния номер на чужденец (ЛНЧ) с BG отпред, съобщават от Националната агенция за приходите.

Официалната годишна инфлация вече гони 18%

Това се отнася за граждани, които са вписани в БУЛСТАТ с ЕИК различен от ЕГН или ЛНЧ и не са регистрирани като еднолични търговци. Промяната обхваща и земеделски производители.

За тези лица от следващия месец идентификационният номер по ДДС е единният идентификационен код по БУЛСТАТ, пред който се поставя BG. Промените са в резултат от измененията на Правилника за прилагане на Закона за ДДС и се правят с цел защита на личните данни.

Промените засягат както лицата, чийто номера се променят, така и всички техни доставчици и клиенти. Справка за актуалния идентификационен номер по ЗДДС на своите контрагенти всеки може да направи в Портала за електронни услуги на НАП, в групата услуги „Публични регистри и списъци“.

При подаване на декларации и отчетни регистри по ЗДДС е желателно да се следят съобщенията, които генерират информационните системи на НАП. При съобщение за допусната грешка трябва да се предприемат действия за нейното отстраняване. 

При технически проблеми може да се обръщате към Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.