Зърнената реколта във Врачанско е спасена благодарение на дъждовете, които краят на месец май донесе в региона. Така смята производителят от областта Младен Цолов, цитиран от БНР.

Сушата: Четвърт от житните полета в Добруджа може да бъдат разорани

Невижданата суша преди идването на живителните капки дъжд доведоха земеделците в района на Враца до огромен стрес. Зърното видимо съхнеше и производителите се готвеха да останат без реколта тази година.

"Тези валежи, макар и закъснели, спасиха положението и в момента се очакват нормални, до леко занижени добиви", твърди Младенов.

Той е убеден, че зърно и хляб ще има, въпреки че възвръщаемостта на инвестираните средства ще е под тази, на която земеделците са се надявали. За момента е добро и състоянието на пролетните култури, но има още много време до прибирането им, за да може да се каже категорично какво ще се случи с реколтата.

Сушата, която удари България, е незапомнена и дори възрастните хора споделят, че не помнят подобно нещо. За първи път в последните десетилетия в страната са изсъхнали толкова много площи с пшеница и такъв голям дял от тях ще бъдат разорани, жалват са фермерите. Майските дъждове спасиха реколтата в повечето части на страната, но в житницата - Североизточна България, засушаването продължава и положението е най-тежко.