Официално пролетната кампания по торене започна от 1 февруари, на практика обаче земеделските производители в страната за притеснени от невъзможността да работят на полето заради неблагоприятните климатични условия и преовлажнената почва. Пред Фермер.БГ зърнопроизводителят и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов каза, че само в последните три дни валежите, които  са между 50 и 100 литра дъждове в различни райони на страната, прибавени към близо 1000 л. през есента, ще доведе до една много тежка ситуация в сектор Земеделие. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
Наистина ще имаме доста сериозни загуби и намаление на площите най-вероятно, защото вие знаете, че още през есента бяха засети почти 30% по-малко есенници. Вярно нетехнологично, непрофесионално през коледните празници и през януари се сееше пшеница. Навярно има някаква компенсация, може би 5 или 10 %, но така или иначе ние от тези площи не можем да чакаме сериозни резултати. Добавено сега с новите дъждове, смятам че не ни чака никак добра година. От вчера започна официално кампанията за торене, съгласно европейските директиви. Смятайте как ще се тори след тези дъждове, торенето ще бъде много забавено, коментира зърнопроизводителят.
 
По информация на Вукодинов високите температури на практика са възобновили вегитацията в посевите, а при липса на достатъчно подхранване има песимисъм по отношение на реколта 2015. 
 
Прогнозите за продължаващи дъждове през следващите седмици най-вероятно ще затруднят  сериозно и пролетната кампания, защото в момента след всеки 5-10 литра дъжд, на практика не може да се излиза на полето за да се работи, посочи още Вукодинов.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!