По данни и прогнози на НИМХ днес ще вали над цялата страна, очакваното количество ще е между 10-15 л/кв.м.
 
В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета - сняг. Валежите ще бъдат с количества между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м. 
 
Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят. За река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани.
 
По системите за ранно предупреждение е обявен жълт код -  "Предупреждение" за реките:  Сазлийка при   гр.Гълъбово,  Марица  при  гр. Харманли, Мочурица  при  село Воденичане и Тунджа при гр. Ямбол.
 
По системата за ранно предупреждение е обявен оранжев код - "Риск за тревога"за река Тунджа при гр. Елхово.
 
В долното течение на река Арда по системата за предупреждение от наводнения  е обявен  жълт код -Предупреждение  при  речните пунктове: Черна река -  гр.Смолян, Елховска река – Рудозем, Мадан, Ардино, Златоград, Върли дол, Чорбаджийско, Груево, Елбасан дере – Крумовград. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!