Осмото издание на единствения по рода и мащабите си у нас и в Европа - Национален събор на овцевъдите в България, откри прочутия гайдарски оркестър 101 каба гайди, които успяха да прогонят облаците. Празничната програма продължи с изпълнението на Йоана Лазарова от Варна, която приветства гостите с песента "Когато бях овчарче".
 
 
Форумът, който по традиция се провежда край Петропавловския манастир до град Лясковец и тази година представя материалното и нематериално културно наследство на пастирството в България, което е в основата на националната ни културна идентичност и обща, значима част от европейското наследство.
 
 
Тази година десетки фермери от 18 страни в Европа и Азия пристигнаха у нас, за да участват в събитието. Утре, 11 май, те ще вземат участие в кръгла маса по въпросите за овцевъдството, козевъдството и цифровизацията в сектора.
 
 
Организатор на традиционния събор е Националналната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието и с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
„Този уникален празник, пресъздаващ българския фолклор, традиции и обичаи в най-традиционния ни поминък – овцевъдството. Надяваме се, че за поредна година ние представяме този подотрасъл по един традиционен начин, който увлича след себе си десетки хиляди посетители в рамките на три дена. Тази година имаме гости от 18 държави от Европа и Азия, и се надявам с всяка година това събитие да привлича повече и повече не само наши сънародници, но и хора от различни държави из цял свят“, каза в приветствието си към участниците и гостите Симеон Караколев, съпредседател на НОКА. 
 
 
На откриването на събора, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, присъстваха председателят на парламентарната Комисия по земеделие Десислава Танева, зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов, председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов и кметовете на Велико Търново, Лясковец и Габрово.
 
Зам.-министър д-р Янко Иванов прочете приветствие от земеделския министър Румен Порожанов.
 
„Като един от приоритетите в политиката на МЗХГ животновъдството, в частност овцевъдството има съществено значение. И предвид многобройното си поголовие до голяма степен определя облика на сектора като гарантира неговото положително развитие. Подкрепата в този подсектор е посредством утвърдени държавни помощи, директни плащания и преходна национална помощ. Акцент в подпомагането понастоящем са три нови държавни помощи“, обясни Иванов.
 
 
Евродепутат Момчил Неков призова да се направи възможно най-бързо стратегия за овцевъдство и козевъдство, за да бъде изпълнено със съдържание мотото на събора „Български храни от български суровини“. По думите му предизвикателството на европейско равнище е да се защити сектора.
 
 
Еврокомисар Мария Габриел също поздрави овцевъди и козевъди.
 
„Скъпи животновъди, честит празник. Искам да ви благодаря за силното послание, което изпраща и това осмо издание, защото вие сте живителна сила. Най-напред живителна сила за сектор овцевъдство, защото без хора, които да работят всеотдайно като вас в него, той няма как да бъде защитен и да просъществува“, категорична е Габриел.
 
 
Тази година Националният събор на овцевъдите в България отново представя разширен биопазар, като в събитието се включват повече производители на качествена храна. Изложителите са над 200.
 
 
 
Съборът е разгърнат на терен от 140 декара. На него са разположени две сцени, над 5500 кв. метра изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв. метра за представянето на различни видове овце и кози, терен за състезанията по теглене на товари от коне-тежковози, изложбени площи за техника и съоръжения за животновъдството и други.
 
Събитието продължава до неделя, 12-ти май.