На срещи в Министерството на земеделието заявихме своята ясна позиция. Повечето животновъди не искаме директни пари, а да им се помогне с фуражи. По този начин няма да има злоупотреби, коментира Юлиан Георгиев, козевъд и председател на сектор „Земеделие“ към Национален синдикат „Защита“, пред Агри.БГ. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Днес, заедно със свои колеги, той излиза на протестно автошествие срещу високите цени на горива, торове, препарати, семена, фуражи. Сборният пункт е на паркинга пред БНБ в София в 13:00 часа. Всеки е добре дошъл да ги подкрепи и да изрази своето недоволство.

„По отношение на дотациите, които коментирахме още през зимата със земеделския министър и неговите заместници, нищо не се случи. Ставките за Ковид помощта няма как да ни удовлетворят. Разговарям с колеги в Полша и Гърция. Всички получиха някакви дотации, а тук нещата се случват тромаво, ако въобще се случват“, негодува младият животновъд.

Той посочва като най-голяма тежест за животновъдите фуражите, а за растениевъдите – торовете. Не по-маловажно е и горивото, за което се говори, че ще достигне 4 лв./л.

Животновъд: Една помощ, която не е дадена навреме, се обезсмисля.

Юлиан Георгиев бе сред реалните производители от сектор „Животновъдство“, които се срещнаха с министър Иван Иванов на 12 април. На брифинг след срещата стана ясно, че през 2022 г. сектор „Земеделие“ ще бъде подкрепен с близо 902 млн. лв. Какво обаче се крие зад тази гръмка сума?

„На срещата се говори едно, а след това се излиза на брифинга и се обяснява друго. Заради някои браншови организации помощта се изкривява и не се дава по начина, по който трябва да бъде. Това е мнение на хората, които реално работим и милеем за животновъдството и за земята като цяло“, категоричен е фермерът.

Той е убеден, че докато се дават пари само на калпак, на виртуални картофи или овце и кози, ситуацията няма да се подобри.

„Предложих схема и да се направи работна група – в зависимост от животните да се изчисли за 2-3 месеца например на кого с колко тона фураж може да му се помогне. По този начин щяха да се изсветлят много неща“, смята Георгиев.