Дъщерята на бивш български министър изглежда е получила 700 000 под формата на субсидии от Европейския съюз (ЕС) миналата година. Значителни суми пари са били изплатени и на клуб на акордеонисти, както и на билярден клуб, посочва "ИЮ Обзървър".

Галина Димитрова Пейчева-Митева, 27-годишната дъщеря на Димитър Пейчев, български зам.-министър на земеделието до юли 2009 г., който беше отговорен за разпределянето на средствата от ЕС, е получила 700 000 евро от програмата за Обща селскостопанска политика (ОСП) миналата година, според датско-британската неправителствена организация Farmsubsidy.org.

Пейчева-Митева притежава няколко търговски фирми, в част от които участват майка й и и баща й, но е взела средствата от ЕС като частно лице, с което тя се е превърнала в най-големия бенефициент по ОСП в България.

Подробностите излязоха наяве, след като Farmsubsidy.org, група от журналисти и компютърни специалисти, претърсиха правителствените сайтове на 27-те страни-членки на ЕС през изминалите два дни. Това е редовно упражнение, след въвеждането на закон на ЕС през 2008 г., който принуди европейските столици да разкриват кой каква част получава от земеделските помощи на обща стойност 55 милиарда евро годишно.

източник: БГНЕС