Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Прокуратурата: Сотир Цацаров разпореди проверка на БАБХ за мобилните инсинератори

За финансовата ревизия съобщи Димитър Петров, шеф на спецпрокуратурата, на брифинг днес, предаде БТА.

Това става дни, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ветеринарните власти. Ревизорите са поискали достъп до документи за договори, сключвани от БАБХ.

До тук се стигна след журналистическо разследване на Генка Шекерова, в което тя разкрива как БАБХ е похарчила близо 30 млн. лева за обезвреждане на животински трупове. Парите са отишли само в две фирми с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например.

Проверката на спецпрокуратурата цели да установи причините, поради които труповете се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин. Ще бъде извършена и преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия. 

От пресцентъра на Прокуратурата обещават да ни държат в течение на проверката, какви са резултатите и последващите действия. Тепърва ще става ясно дали има длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на ветеринарните власти.