Война между институции, политическа битка или добре организиран хаос на гърба на българските земеделски производители се случва през последните дни? Този въпрос си задават и стопаните, и агроекспертите.

 

По време на тридневна епична (и най-вече публична) битка между МЗХ и ДФЗ захвърчаха оставки, компромати, сигнали... Греков и Николов взаимно се дадоха на Прокуратурата, в играта влезе и ДАНС.

 

В сряда поредният опит на заседание на УС на ДФЗ се оказа неуспешен – поне от гледна точка на дневния ред, предвиждащ одобряване на средства по различни схеми за държавни помощи в агросектора. Вместо това се появи информация, че част от членовете на УС са подали оставки. Не и Николов и Александрова.

 

И докато МЗХ и ДФЗ в сряда взаимно се обвиняваха по медиите, фермери настояха за яснота по финансирането на програмите в животновъдството, браншови организации поискаха спешна среща с премиера Пламен Орешарски, за да „спре този цирк“.

 

В четвъртък се оказа, че УС на ДФЗ е провел заседание. Според официална информация от МЗХ „на проведеното заседание членовете на УС на ДФЗ гласуваха отпускането на финансов ресурс в размер на 19 898 793 лв., който се разпредели по различни схеми на държавни помощи.

 

Сред тях са държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделските производители за напълно пропаднали площи, държавни помощи, свързани с изпълнение на мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, както и други важни за земеделските производители държавни помощи“.

 

ДФЗ не закъсняха и в петък обявиха разпределението на държавните помощи по схеми, сектори и срокове. Веднага след тези обявления, обаче, експерти коментираха, че подобно решение може да се окаже поредното заиграване с българските земеделци.

 

Въпросите, които пораждат събитията от последните 48 часа, са много и по-важните не са дали и кой ще заеме директорското място в ДФЗ, а дали и кога земеделските производители ще получат обещаваните от месеци държавни помощи.

 

Въпрос първи: Ако в сряда членове на УС на ДФЗ са подали оставки, кой е участвал в заседанието в четвъртък?

Въпрос втори: Ако се окаже, че този УС на ДФЗ, гласувал разпределението на 19 898 793 лв. държавни помощи, е нелегитимен, как могат да са легитимни решенията му?

Въпрос трети: Ако Николов отказва да приеме решението на УС на ДФЗ за освобождаването му от длъжност и смята, че заседанието е нелегитимно, защо ДФЗ официално обяви „решения на УС на ДФЗ“ и обеща на земеделските производители пари?

Въпрос четвърти: Ако юридически казусът Гечев (не искал поста в ДФЗ, а и е действащ зам.-министър) е нерешим, а Николов е освободен, кой в крайна сметка ръководи фонда?

 

Още много въпроси чакат спешно отговор. И не в 12 без 5. А вчера. Защото утре идва главоломно и след 1 август ще е безпредметно да се води каквато и да било дискусия за земеделие. Измерено във време и път, стъпката на българското земеделие от ръба на пропастта напред е половин месец. Кой ще спре времето?

 

 

Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!