Отпускането на новата държавна помощ за сертифициране на стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта Global G.A.P. ще започне от началото на 2019 г. и ще продължи до края на 2020 г.
 
 
Министърът Румен Порожанов съобщи това по време на събитие, част от инициативата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти”.
 
„Чрез търговските вериги българските производители имат възможността техните продукти да намират все по-трайно място на централно и западноевропейските пазари. От началото на следващата година стартираме държавна помощ за поемане на 50% от разходите за сертифициране по Global G.A.P. на производителите на плодове и зеленчуци, което ще им даде още по-добър достъп до големия ритейл“, каза министърът.
 
По думите му делът на българските продукти в големите търговски вериги е 62%. Министърът припомни, че миналата седмицата Европейската комисия одобри и държавната помощ за малки мандри, която ще се отпуска в размер до 60 000 лв. МЗХГ подготвя подобна схема и за малки кланици, за доилни апарати, както и за хладилно съхранение на плодове и зеленчуци.