Профилактичните прегледи на животните да се поемат от държавни ветеринарни лекари, държавна гаранция за животновъдите и защитна цена за изкупуването на млякото поискаха животновъди от Южна България по време на среща с ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

 

Представители на ДФЗ проведоха среща-дискусия с фермери в Пловдив, информира радио Фокус. Животновъдите са поставили няколко важни за тях казуса, по които очакват решение от фонда. Мария Степанчева, от Асоциацията на биволовъдите в България, повдигна въпроса за ветеринарните лекари и проблемите, свързани с тях.

 

Биволовъдите настояват профилактичните прегледи на животните да се поемат от държавни ветеринарни лекари. Сега се извършват от частни, които се интересуват само да си вземат парите, а не от качествено лечение на животните, каза Степанчева. Според нея трябва да се направи и защитна цена за изкупуването на млякото.

 

„Сега мандрите намаляват цените без основания. Така е и в момента, млякото падна от 0.80 лв. на 0.65 лв“, заяви Степанчева. Боряна Дочева от Асоциацията на млекопроизводителите, постави въпроса за държавна гаранция за животновъдите, при искането на кредити за дейността им, за да може да се работи спокойно. Виолета Александрова, зам. изпълнителен директор на ДФЗ увери фермерите, че фондът разглежда само проекти на реални производители.

 

По отношение на проектите по мерки 311 и 312, Александрова заяви, че се разглеждат само проекти, които не включват закупуване на транспортни средства. “Засега комисията заседава и гледа само такива проекти, другите ще изчакат инструкция“, допълни Александрова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!