Нееднократно в последните години държавата обявява, че започва „спешни проверки“, „масови проверки“, 24-часови проверки“, „затягане на контрола“ по пазарите и тържищата, по граничните пунктове и търговските обекти, за да ограничи нерегламентирания внос на земеделска продукция. 
 
Земеделските производители, обаче, които са най-засегнати от нелегален внос на продукция, са по-скоро скептично настроени относно мерките и проверките на данъчните и инспекторите на БАБХ, защото в последните години не виждат реален ефект и продължават да сигнализират за евтини контрабандни стоки от съседните държави, които подбиват цените на българското производство – при ябълките, доматите, дините, краставиците...
 
Освен за нелегален внос на продукция, земеделците сигнализират и за фалшиви продукти за растителна защита, които попадат в търговската мрежа на страната.
 
Именно в тези направления ще са проверките, които БАБХ и НАП стартират и ще продължат до края на годината. Те целят засилването на контрола върху нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци, растения, растителни продукти, храни от животински произход и продукти за растителна защита от трети страни.
 
От НАП съобщават, че вниманието на фискалните инспектори ще бъде насочено върху това дали се отчита действителният размер на получените средства при реализацията на стоката и спазването на данъчното и осигурително законодателство. Инспекторите ще следят за издаването на документи за извършените плащания, както и дали работниците имат сключени трудови договори. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!