Държавата трябва да насърчава земеделците със средни по размер стопанства, които са решили да останат в селата и да осигуряват работна ръка и доходи на местните жители.

Това смята зърнопроизводителят Павел Александров, който заедно със семейството си обработва 6000 дка земеделска земя в землището на ловешкото село Александрово. От 2003 година отглеждат пшеница, царевица и ечемик. Тази година за първи път за засяли рапица. Имат и мелница. Осигуряват работа на още 20 души от селото.

Според земеделеца държавата не подпомага реално по-малките и средните земеделски производители. Няма данъчни облекчения, не се връща акциз за горивата, обмисля се въвеждането на дерогация на ДДС при зърното.  

„Това, че аз съм останал тук и давам работа на 20 души трябва да се насърчава. Защото ето какво се случва при големите производители – те имат огромен машинен парк, хора, наети от друго място, минават през селото за 24 часа и заминават. Така реално в селото не остава нито един лев и нито един нает човек, който да изкара нещо, за да подпомогне семейството си“, обяснява Павел.

Целта на субсидиите да подпомагат малките земеделци, които да осигуряват работни места в момента не се оправдава, защото голямата част от парите по СЕПП отиват при крупните земеделски производители. Ето защо Александров одобрява въвеждането на таван при директните плащания в бъдещата обща селскостопанска политика. Смята обаче, че големите фирми отново ще намерят начин да получават и големи субсидии – над определения таван от 300 000 евро.

Ако 2014 година бъде преходна за новата ОСП, ще се засили натиска върху малките и средните земеделци, защото няма да има ограничения в субсидиите на най-големите производители, смята Павел Александров.

Що се отнася до Програмата за развитие на селските райони , фермерът има спечелени и реализирани два проекта по мярка 121 за модернизация на стопанствата. По проектите е закупил два трактора Steyr и прикачен инвентар. В момента реализира проект по мярка 214 за Агроекология, но признава, че при разрабортването, разглеждането и одобрението на проектите се сблъсква с редица тромави процедури. Именно това е и едно от нещата, които трябва да се променят в ПРСР занапред – да се облекчат административните процедури, смята земеделецът.

Вижте повече от разговора с Павел Александров в WEB TV:





 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!