На заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще  търсим механизъм за финансово подпомагане на стопаните на евтанизираните животни. Това съобщи министърът  на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод установеното в страната второ огнище на Африканската чума по свинете край Никопол.

Умъртвиха 22 домашни прасета с АЧС в плевенско село

Към момента евтанизираните домашни свине са 36, отглеждани от типа „заден двор“. „В България са регистрирани около 600 хиляди свине. Те са в модерни индустриални ферми и не бива да допускаме риск от мащабно разпространение на заболяването“, посочи земеделският министър.

Десислава Танева призова стопаните да бъдат изключително стриктни, в изпълнението на  мерките за превенция и контрол, за да опазим страната от епидемия. Тя коментира, че това е едно много опасно заболяване, което бързо и лесно се разпространява, дори и по механичен начин. „Лечение и  ваксина за него няма, а икономическите загуби са огромни. Единственото положително в случая е, че няма риск и опасност за здравето на хората, но те също могат да са преносители на този вирус“, допълни министърът.

Тя припомни, че болестта навлиза в Европа през 2014 година, а в България първото огнище от типа „заден двор“ е установено миналата година. По думите й в съседна Румъния са регистрирани над 1100 огнища и са умъртвени над 250 хиляди свине в индустриалните ферми. Икономическите загуби там са огромни, и за сравнение,  ние се справяме добре. Друг пример е остров Сардиния в Италия, където от 2007 г. болестта е ендемична.

„Научната общност в света работи по създаването на ваксина за заболяването“, обясни Танева, като съобщи, че дeпapтaмeнтът пo зeмeдeлиe нa CAЩ е издал на българска фирма лиценз за разработката на eĸcпepимeнтaлнa вaĸcинa cpeщy Aфpиĸaнcĸa чyмa пo cвинeтe.

Министърът на земеделието, храните и горите  обяви, че в понеделник е поканила на среща в министерството областните управители от Северна България, Българската агенция по безопасност на храните и директорите на Държавните горски предприятия, за да се набележат мерки за мащабна информационна кампания по превенция и контрол на заболяването.