Бъдеща Стратегия за ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС) ще предвиди по-лесна регистрация на личните стопанства от типа „заден двор“.

Европа ни изпраща проверка, преди да отпусне пари за чумата

Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на земеделието д-р Янко Иванов с представители на научната общност и ветеринарномедицински експерти в Тракийския университет, Стара Загора.

Зам.-министърът запозна участниците в срещата с презентация на вижданията на ведомството за изработването на Стратегия за ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС).

Агри.БГ се обърна към министерството с въпрос къде стопаните биха могли да се запознаят с проекта на Стратегията. От пресцентъра уточниха, че неговото разработване предстои и когато бъде готов, ще се публикува за обществено обсъждане.

Министерството: „В стратегията са залегнали предложения за законодателни промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност - улесняване идентификацията и регистрацията на животните и животновъдните обекти от типа „заден двор“.“

Оттам допълниха, че има и предложение за създаване на фонд „Зоопрофилактика“, който да подкрепя финансирането на дейността, свързана с епизиоотии в бъдеще.

По думите на зам.-министър Иванов превенцията, контролът и изкореняването са три категории мерки, използвани за профилактика и борба с всяко заразно заболяване по животните. Ролята и подкрепата на научната общност в изпълнението на тези стъпки е изключително важна.

Проблемът с регистрацията на животните в личните стопанства се очерта като особено тежък при предприетите действия за премахване на всички прасета, отглеждани в „заден двор“, в 20-километровите зони около свинекомплексите.

Стопани от района на Стара Загора се оплакаха, че регистрацията само на едно прасе струва 15 лв., а в миналото това е било напълно безплатно.

Възрастни хора припомниха и старата работеща система, когато отговорност на кметствата е било описването на домашните животни в личните стопанства и това е ставало безплатно, тъй като населението внася данъци и по този начин плаща на администрацията за обслужването.

„Задният двор не е престъпление. Това, че не са се регистрирали, е проблем на властта, не е проблем на хората. Който иска да гледа прасета, да си ги гледа по мерките за биосигурност", коментира пред Агри.БГ изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров.
 

Източник: МЗХГ

Проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет, заяви, че научната общност подкрепя предприетите до момента действия и мерки за борба с АЧС, макар да са непопулярни, и ги оценяват като необходими.

Африканската чума по свинете е заболяване, което няма аналог, няма лечение или ваксина. 

„Стратегията включва оценка на ролята на животните в „заден двор“, където говорим за сериозен масив от свине, отглеждани нерегламентирано и при отсъствие на всякакви мерки за биосигурност. Това ги прави потенциално опасни в условията на АЧС и налага разреждане на броя им, особено край свинекомплекси. Последваща стъпка по тази мярка е регистрацията на личните стопанства и внедряване на мерки за биосигурност. Друг важен елемент е проверката на системите за биосигурност в големите свинеферми от експертни групи. Важно също е намаляване популацията на дивата свиня, като един основен източник на заразата“, обобщи проф. Люцканов.

В дискусията се включи и министър Десислава Танева. Тя благодари на научната общност за подкрепата в борбата с АЧС и уточни, че стратегията ще бъде факт след постигане на консенсус с научната общност за мерките и сроковете.

Всички новини по темата вижте ТУК